Σλοβενία: Να λάβει θέση η κυβέρνηση για τους Ευρωπαίους υποστηρικτές των τζιχαντιστών

Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα στη Σλοβενία ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει επίσημη θέση για το ζήτημα των Σλοβένων και Ευρωπαίων υπηκόων που πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης “Ισλαμικός Κράτος” στη Συρία…

και για τους πιθανούς κινδύνους ασφάλειας για τη χώρα.

Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) υποστήριξε ότι η Σλοβενία είναι κεντρικός διάδρομος μέσω του οποίου εξτρεμιστές ισλαμιστές από την Ευρώπη κατευθύνονται στη Συρία στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Άμυνας στην οποία εξετάστηκαν οι εξελίξεις όσον αφορά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η Σλοβενία είναι ο κύριος διάδρομος στο ταξίδι των ισλαμιστών εξτρεμιστών οι οποίοι από τη Βιέννη συνεχίζουν προς τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και φθάνουν στη Συρία” τόνισε ο στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Λιουμπλιάνα ο Ζαν Μάχνιτς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SDS, πρόεδρος του οποίου είναι o πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα.

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφάλειας έπρεπε είχαν αποτρέψει τη στρατολόγηση Σλοβένων για να πολεμήσουν στο πλευρό ακραίων ισλαμιστών στη Συρία, αλλά και τη διέλευση ξένων εξτρεμιστών. Ανεπίσημα λέγεται ότι οι εξτρεμιστές και πυρήνες τους στη Σλοβενία έχουν νοικιάσει διαμερίσματα, στα οποία ισλαμιστές διανυκτερεύουν κατά το ταξίδι προς τη Συρία” είπε ο κ. Μάχνιτς προσθέτοντας ότι άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Σλοβενία γίνεται στρατολόγηση πολεμιστών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SDS χαρακτήρισε “παραπλανητικές” τις αναφορές της σλοβενικής αστυνομίας, η οποία μετά την ανακάλυψη Σλοβένων υπηκόων που είχαν διαμείνει στη Συρία διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να τους διώξει ποινικά, επειδή η συμμετοχή σε στρατούς άλλων χωρών με βάση τον ισχύοντα νόμο δεν αποτελεί αδίκημα.

Η δίωξη εναντίον τους είναι δυνατή με βάση τον ισχύοντα ποινικό κώδικα και το τμήμα που αφορά την τρομοκρατία. Επιπλέον πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ αναφέρεται στην υποχρέωση των κρατών – μελών να εμποδίζουν την πρόσληψη ξένων μαχητών για τη Συρία, εξήγησε.

Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα διαμαρτυρήθηκε στον πρωθυπουργό, Μίρο Τσέραρ, επειδή το ζήτημα της ισλαμικής τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης μαχητών για τη Συρία δεν εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφάλειας.

Ο κ. Τσέραρ δήλωσε ότι η επιτροπή δεν μπορεί να συγκροτηθεί όσο το SDS επιμένει, μέλος της Επιτροπής που χειρίζεται τόσο λεπτά ζητήματα, να είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος εξελέγη βουλευτής αλλά εκτίει ποινή φυλάκισης για το σκάνδαλο “Patria”.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Σλοβενικής Βουλής, Πέτερ Βίλφαν εκτίμησε στη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης για το ζήτημα του Ισλαμικού Κράτους ότι όλα όργανα της χώρας υπεύθυνα για την ασφάλεια λειτουργούν καλά και έχουν τα πράγματα υπό έλεγχο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τονίζοντας ότι η κατάσταση αλλάζει σε ημερήσια βάση και ότι η Σλοβενία δεν είναι μία απομονωμένη όαση, ο κ. Βίλφαν, βουλευτής της Συμμαχίας της Άλενκα Μπράτουσεκ είπε ότι ο βαθμός κινδύνου για την ασφάλεια είναι ελάχιστος στη χώρα.

Σλοβενικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένας Σλοβένος υπήκοος που πολεμούσε στο πλευρό των ανταρτών σκοτώθηκε στη Συρία πριν από έξι μήνες.

Ο Γιούρε Κόρελετς, μαζί με άλλους τέσσερις Σλοβένους, τους Ροκ Ζάβμπι και Μπόστιαν Σκούμπιτς, στα σπίτια των οποίων πρόσφατα η αστυνομία έκανε έφοδο και βρήκε και κατέσχεσε οπλισμό και τους Ροκ Σόγκοριτς και Μάτεβζ Τσβέτκοβιτς συμμετείχαν σε πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία.

Σύμφωνα με την πύλη ειδήσεων στο διαδίκτυο, "Planet Siol" ο Γιούρε Κόρελετς δεν επέστρεψε στη Σλοβενία, όπως οι υπόλοιποι τέσσερις Σλοβένοι. Ήταν νεότερος από 30 ετών και προσηλυτίστηκε στο ισλάμ πριν από ένα χρόνο μετά από ερωτική αποτυχία, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα.

Μαζί με άλλους εκπαιδεύτηκε από τον συλληφθέντα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ιμάμη Μπιλάλ Μπόσνιτς και πολέμησε στη Ράκα, την οποία οι τζιχαντιστές του Ισαλαμικού Κράτους ανακήρυξαν πρωτεύουσά τους.

Οι σλοβενικές Αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι δεν έχουν επίσημη πληροφόρηση από τη Συρία.

Via

 poniridis


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :