Κασουλίδης: Ο Κέρι θα έρθει αν…

«Αν υπάρξουν εξελίξεις» θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Τζον Κέρι, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο το αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να…

δεχθεί μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από εμάς. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι θα γίνουν οι προσπάθειες».

Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου συμμετέχει στις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και παράλληλα πραγματοποιεί αρκετές άλλες με ομολόγους του, στο πλαίσιο της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως έχει διαπιστώσει ότι «για τις Ηνωμένες Πολιτείες η επίλυση του κυπριακού καθίσταται θέμα προτεραιότητας, σε συνάρτηση με όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις στη περιοχή μας, όπου η Κύπρος απέδειξε ότι μπορεί να αποτελεί ένα νησί σταθερότητας, το οποίο έχουν γεωστρατηγική ανάγκη για την ειρήνευση στη γενικότερη περιοχή».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών μετέφερε τη διαβεβαίωση των Αμερικανών ότι θα ενεργοποιηθούν στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «λένε πως θα ενεργοποιηθούν. Τώρα δεν θέλουν να υποσκελίσουν την αποστολή του κ. «Αιντε. «Αρα, ο πρωταγωνιστής θα είναι ο Έσπεν Μπαρθ «Αιντε κι αυτοί θα ενισχύουν το ρόλο του».

Σε ερώτηση για την πρόθεση του Τζον Κέρι να επισκεφθεί την Κύπρο, τη συνέδεσε με εξελίξεις που θα γίνουν στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας: «Πρώτα-πρώτα όταν δείτε την επίσκεψη Κέρι να πραγματοποιείται σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις». «»Αρα» τόνισε ενδεικτικά «αν έχουν δημιουργηθεί αυτές οι ενθαρρυντικές προϋποθέσεις, θα τις ωθήσει ακόμη περισσότερο η επίσκεψη».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι πιθανόν οι Αμερικανοί να θέλουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «Εγώ κατάλαβα ότι θα έρθει αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις».

Στη συνέχεια, εξέφρασε αμφιβολία αν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «πιέζεται, ή επηρεάζεται», ωστόσο είναι «προς το συμφέρον» της Τουρκίας η συνεργασία των ΗΠΑ και φαίνεται ότι στο τέλος «την επιδιώκει να την έχει», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, προσθέτοντας: «νομίζω, αυτή τη στιγμή, επιδιώκει και η Τουρκία τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Έχει επενδύσει στην περιοχή σε πάρα πολλούς τομείς και έχει αποτύχει. Στη Λιβύη, στην Αίγυπτο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στη Χαμάς, στη Συρία. Έχει αποτύχει. Κι αυτή η αποτυχία της την υποχρεώνει να αναδιπλωθεί» υποστήριξε ο κ. Κασουλιδης

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν θέλει απλά κάποια επιτυχία, αλλά θέλει να στραφεί ξανά προς την ΕΕ και επομένως αντιλαμβάνεται ότι ένα από τα προβλήματα και προσκόμματα στο δρόμο της είναι το ανοικτό Κυπριακό».

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, είχε από την Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη, σειρά επαφών και συναντήσεων καθώς και άλλες δραστηριότητες σχετικές με τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

Ο κ. Κασουλίδης παρέστη στις συναντήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κ. Κέρι, τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, στο γεύμα με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις διμερείς συναντήσεις με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβροφ.

Εξάλλου, είχε χωριστές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, της Γεωργίας, της Αργεντινής, της Αγκόλας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν και της Μαλαισίας και χωριστές συναντήσεις με τους Γενικούς Γραμματείς της Κοινοπολιτείας και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Αντικείμενο των διμερών συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών ήταν κατά κύριο λόγο το Κυπριακό, οι διεθνείς εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις, οι υποψηφιότητες σε διεθνή σώματα, η μεταρρύθμιση της Κοινοπολιτείας και η αναπτυξιακή ατζέντα του ΟΗΕ, μετά το 2015.

Συναντήθηκε, επίσης, με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ, όπου συζητήθηκαν θέματα προώθησης του κυπριακού και οι διμερείς σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Κασουλίδης παρέστη στο Ευρωατλαντικό δείπνο που προσέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών προς τους 28 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και έλαβε μέρος στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την προετοιμασία κοινών θέσεων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Συμμετείχε επίσης στην 9η διεθνή συνάντηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης για θέματα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Ήταν, επίσης, φιλοξενούμενος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής όπου μίλησε με θέμα τη τρομοκρατία και τις ασύμμετρες απειλές που μαστίζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και παραχώρησε συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τέλος ο κ. Κασουλίδης υπέγραψε την Τετάρτη στα Ηνωμένα Έθνη τη Σύμβαση "Minimata" για την απαγόρευση της χρήσης υδραργύρου. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια δεσμευτική σύμβαση για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις τοξικές, αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης υδραργύρου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

 poniridis


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :