Έρευνα: Οι Ευρωπαίοι διαφωνούν με την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα

Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα οι Γερμανοί, φαίνεται πως είναι δυσαρεστημένοι με την εξωτερική πολιτική που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε σήμερα το ίδρυμα μελετών German…

Marshall Fund (GMF).

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφονται εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία ασκεί διπλωματικές πιέσεις και έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και της υποστήριξής της στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η πρόεδρος του GMF Κάρεν Ντόνφριντ είπε ότι η έρευνα αντικατοπτρίζει «την αναταραχή στις διατλαντικές σχέσεις το περασμένο έτος».

Οι θετικές γνώμες για την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα μειώθηκαν κατά 20% στη Γερμανία σε διάστημα ενός έτους, στο 56%. Το συνολικό ποσοστό μεταξύ των Ευρωπαίων μειώθηκε από το 69% στο 64% σε σχέση με το περασμένο έτος.

Ο ένας στους δύο Ευρωπαίους που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι θα ήθελε η εξωτερική πολιτική καθ» εκάστης χώρας της ΕΕ να είναι περισσότερο ανεξάρτητη από την Ουάσινγκτον.

Στις ΗΠΑ, το 53% των ερωτηθέντων εξέφρασε την αποδοκιμασία του σχετικά με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Ομπάμα.

Το 71% δήλωσε ότι διάκειται δυσμενώς έναντι της Ρωσίας, άποψη την οποία συμμερίζεται επίσης το 68% των Ευρωπαίων. Στις ΗΠΑ, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ενέκρινε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ το 52% των Ευρωπαίων είπε ότι θα συμφωνούσε η χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ.

Στη Ρωσία, το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ το 86% αντιτίθεται στη διεθνή πολιτική του Ομπάμα. Το 72% βλέπει με αρνητικό μάτι τις ΗΠΑ και το 52% την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, το 53% των Ρώσων δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει την επιρροή της στην Ουκρανία, ακόμη κι αν αυτό προκαλέσει συγκρούσεις με την ΕΕ.

Στην Ευρώπη, οι περισσότεροι ανησυχούν για την οικονομία, με το 73% να δηλώνει ότι η ΕΕ δεν έχει πράξει αρκετά ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

 poniridis


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :