Αλβανοί έκοβαν φυτά κατά της… γήρανσης και τα μετέφεραν με μουλάρια

Μετά τους λαθροϋλοτόμους που περνούν κρυφά από την Αλβανία στο ελληνικό έδαφος, άρχισαν να καταφθάνουν και οι κλέφτες… καλλωπιστικών φυτών! Μάλιστα, κόβουν μεγάλες ποσότητες του είδους Ασφάκα -κοινώς σφακίδια- και τις…

μεταφέρουν με… μουλάρια στην πατρίδα τους για να τα πουλήσουν!

Οι συνοριοφύλακες από τους Φιλιάτες έπιασαν στα πράσα σε δασική περιοχή στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας δυο νεαρούς Αλβανούς ηλικίας 19 και 16 χρόνων, που είχαν κόψει 100 κιλά του συγκεκριμένου είδους και θα τα φόρτωναν σε δυο μουλάρια και ένα γαϊδούρι που είχε μαζί τους. Τα ζώα κατασχέθηκαν, όπως επίσης τα κομμένα φυτά, τρία ειδικά εργαλεία για την περισυλλογή τους και ένα τσεκούρι. Οι δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας με κατηγορίες για παράνομη κοπή φυτών και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Δεν ήταν η πρώτη τέτοια σύλληψη, καθώς φαίνεται ότι οι κλοπές Ασφάκας γίνονται οργανωμένα. Την 1ηΑυγούστου, αστυνομικοί είχαν συλλάβει στην ίδια περιοχή 15 Αλβανούς που είχαν κόψει 4,5 τόννους του συγκεκριμένου φυτού και ήδη είχαν συσκευάσει σε τσουβάλια 540 κιλά! Τα επτά δρεπάνια που είχαν μαζί τους κατασχέθηκαν μαζί με μία ζυγαριά.

Η Ασφάκα, το επιστημονικό όνομα της οποίας είναι Φλωμίς η θαμνώδης, είναι ξυλώδης θάμνος που φτάνει σε ύψος το ενάμισι μέτρο και βγάζει ωραιότατα κίτρινα λουλούδια, γι’ αυτό την προτιμούν οι κηπουροί. Λέγεται, μάλιστα, ότι είναι τα μοναδικά από τα οποία η μέλισσα δεν μπορεί να πάρει τον πλούσιο χυμό τους, καθώς δεν είναι αρκετά μακριά η προβοσκίδα της! Το φυτό ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες ως «ελελίφασκος» και είχε φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς εκκρίνει μία αντιοξειδωτική ουσία η οποία καταπολεμά την κυτταρική γήρανση!

Via

 poniridis


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :