Αιματοχυσία δίχως τέλος στη Γάζα – Kαραβάνια φυγής

Σε καθεστώς τρόμου ζουν, πλέον, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ισραηλινοί με φυλλάδια κάλεσαν χθες τον πληθυσμό στα βόρεια, να εγκαταλείψει τα σπίτια του, προαναγγέλλοντας μεγάλη επίθεση. Στο Μπέιτ Λαχίγια, οι κάτοικοι ακολούθησαν τον δρόμο της φυγής με αυτοκίνητα, γαϊδούρια, κάρα, αλλά και πεζή, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν να μεταφέρουν.

Προηγήθηκε, την Κυριακή, επιδρομή των Ισραηλίνων κομάντος στη Γάζα, με στόχο υποδομές της Χαμάς. Ορισμένοι, σύμφωνα με τον Guardian, μίλησαν για προάγγελο χερσαίας επιχείρησης αλλά δεν φαίνεται να δημιούργησαν κάποιο προγεφύρωμα. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 160, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 1.100. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από ένα πύραυλο στο σπίτι του αρχηγού της αστυνομίας της Γάζας σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.

Τουλάχιστον 9 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς, λένε στελέχη του ΟΗΕ, ενώ εκατοντάδες είναι και τα ισοπεδωμένα σπίτια.

Η παλαιστινιακή ηγεσία καταγγέλλει το Ισραήλ για γενοκτονία και συλλογική τιμωρία. Μάλιστα, ο Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον ΟΗΕ να θέσει το Κράτος της Παλαιστίνης υπό τη «διεθνή προστασία» των Ηνωμένων Εθνών.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση Νετανιάχου υποστηρίζει ότι οι μαχητές της Χαμάς φέρουν πλήρη ευθύνη για τους αμάχους που σκοτώνονται. O πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε το δικαίωμα της χώρας του να υπερασπίζεται τον εαυτό της απέναντι στις ρίψεις ρουκετών από την ισλαμιστική οργάνωση. Εξάλλου, οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα κατά του Ισραήλ αραίωσαν αλλά δεν σταμάτησαν.

Δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Βηρυτού, η τρίτη παρόμοια επίθεση από την Παρασκευή. Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Λίγο αργότερα Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το νότιο τμήμα του Λιβάνου, απαντώντας στην επίθεση με ρουκέτες. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας «απάντησαν άμεσα με πυρά προς την πηγή της επίθεσης» που προερχόταν από τον Λίβανο.

Τη νύχτα Ισραηλινοί κομάντος αποβιβάσθηκαν στην περιοχή και κατέστρεψαν εκτοξευτές πυραύλων.

Τέσσερις στρατιώτες τραυματίσθηκαν στην επιχείρηση, αλλά επέστρεψαν όλοι στη βάση τους, όπως ανακοίνωσε το Τελ Αβίβ.

Στα βόρεια του Ισραήλ, έπεσαν δυο πύραυλοι, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από το νότιο Λίβανο, χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσουν θύματα.

Διπλωματική κινητικότητα Η ομόφωνη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός έπεσε στο κενό.

Πάντως, η Ιταλία, η οποία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την κατάσταση στην περιοχή. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα συναντηθεί αυτήν την εβδομάδα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Μαχμούντ Αμπάς.

Στο μεταξύ, ο Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε τις αμερικανικές ανησυχίες που σχετίζονται με την κλιμάκωση της έντασης. Λίγη ώρα αργότερα, και ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σε μια κατάπαυση του πυρός «όσο το δυνατόν συντομότερα». Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε εξέλιξη, μια κλιμάκωση με ρίψεις ρουκετών που προέρχονται από τη Γάζα και με αντίποινα που προέρχονται από το Ισραήλ και τα θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων είναι πολλά» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Μετά τους βομβαρδισμούς ο ξεριζωμός Αιματοκύλισμα στη Γάζα – Εκκλήσεις για εκεχειρία

Via

 poniridis


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :