Γουατεμάλα: Ιστορική καταδίκη αντάρτη για σφαγές χωρικών

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γουατεμάλας, ένας πρώην αντάρτης της αριστεράς κρίθηκε ένοχος τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για τις δολοφονίες ινδών χωρικών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή μεταξύ 1960…

και 1996.

Ο Φερμίν Σολάνο καταδικάστηκε από δικαστήριο του Τσιμαλτενάγκο σε κάθειρξη 90 ετών για το ρόλο του στη σφαγή το 1988 φιλοκυβερνητικών ινδών χωρικών στη δυτική πόλη Ελ Αγκουακάτε. Το δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο Φερμίν Σολάνο υπεύθυνο για δολοφονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που είχε διαπράξει κατά συρροή, δήλωσε ο δικαστής Βάλτερ Χιμένες.

Ο Σολάνο, γνωστός με το ψευδώνυμο "υπολοχαγός Ντέιβιντ" κρίθηκε ένοχος γιατί είχε ενεργήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των σημαντικότερων ηγετών των ανταρτών εκτελώντας τους ινδικής καταγωγής χωρικούς.

Οι αγρότες είχαν κατηγορηθεί από τους αντάρτες ότι συνεργάζονταν με το στρατό.

Τρεις πρώην διοικητές των ανταρτών ανακρίθηκαν στη δίκη αυτή κατά την οποία εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της νεκροψίας των θυμάτων, ιατρικές γνωματεύσεις και αποκόμματα εφημερίδων της εποχής που διαπράχθηκαν οι δολοφονίες. Ο κόσμος δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια, ώστε τα εγκλήματα αυτά να μην μείνουν ατιμώρητα και να μην επαναληφθούν", δήλωσε ο δικαστής Χιμένες. Κανένας συγγενής των θυμάτων δεν ήταν παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 690 ετών για τον κατηγορούμενο, ωστόσο το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από το δικαστήριο, καθώς κρίθηκε "ωμό και απάνθρωπο".

Ο πρώην αντάρτης, του οποίου η δίκη άρχισε στις 27 Φεβρουαρίου, δήλωσε αθώος και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Σολάνο συνελήφθη τον Μάιο του 2013 στην Πόλη της Γουατεμάλας. Είναι ο πρώτος πρώην ηγέτης των ανταρτών που καταδικάζεται για δολοφονίες που διαπράχθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος διήρκεσε 36 χρόνια.

Ο πόλεμος είχε 200.000 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που απέδωσε το 93% των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο στρατό και το 3% στους αντάρτες. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

 poniridis


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :