Τι μπορεί να κρύβει ο πόνος στο στήθος;

Εκεί που κάθεστε καλά καλά ξαφνικά νιώθετε έντονο πόνο στο στήθος. Αμέσως το μυαλό σας πάει στο κακό «τώρα το παθαίνω το καρδιακό». Όμως, τι μπορεί να κρύβει αυτός ο πόνος; Πότε είναι αθώος και πότε χρειάζεται επείγουσα
διερεύνηση; Αν δεν είναι καρδιά τι άλλο μπορεί να είναι; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα γύρω από τον πόνο στο στήθος. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να προκληθεί από πολλά αίτια, καρδιακά και μη, αλλά η εμφάνισή του προκαλεί αναστάτωση και άγχος στα άτομα που το νιώθουν γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος της καρδιακής προσβολής. Η διάγνωση συχνά είναι δύσκολη γιατί αφενός τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής ποικίλλουν και αφετέρου γιατί στο στήθος αντανακλά ο πόνος από διάφορα όργανα, οπότε και αναφερόμαστε σε θωρακικό πόνο μη καρδιακής αιτιολογίας. Υπάρχουν μερικές χρήσιμες υποδείξεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν ο πόνος στο στήθος προέρχεται από την καρδιά ή από κάπου αλλού, αλλά σε περίπτωση αμφιβολίας το προτιμότερο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε τα συμπτώματά σας.

Ο θωρακικός πόνος μη καρδιακής αιτιολογίας

ορίζεται ως επαναλαμβανόμενα επεισόδια οπισθοστερνικού άλγους που δεν οφείλονται σε προβλήματα της καρδιάς. Η συχνότητα εμφάνισης κυμαίνεται μεταξύ 14-33% του πληθυσμού και λόγω της φύσης των συμπτωμάτων, τα οποία είναι όμοια με εκείνα της ισχαιμικής καρδιακής νόσου, μια διεξοδική αξιολόγηση από καρδιολόγο είναι συχνά αναγκαία.

Τα αίτια μπορεί να προέρχονται από το γαστρεντερικό σύστημα ή από άλλα όργανα, αλλά συνήθως ο οισοφάγος ευθύνεται για τις περισσότερες περιπτώσεις θωρακικού πόνου μη καρδιακής αιτιολογίας.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι το πιο συνηθισμένο αίτιο, η οποία συμβαίνει όταν τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο και εμφανίζεται με αίσθημα καύσου και πόνου στο στήθος. Οι κινητικές διαταραχές του οισοφάγου μπορούν να προκαλέσουν θωρακικό πόνο, όπως η αχαλασία, ο διάχυτος οισοφαγικός σπασμός και ο υπερσυσπώμενος οισοφάγος. Τέλος, ο υπερευαίσθητος οισοφάγος, όπου τα άτομα έχουν αυξημένη αντίληψη του οισοφαγικού πόνου ακόμα και σε μικρές διαταραχές στην πίεση ή στην οξύτητα, μπορεί να προκαλέσει έντονο οπισθοστερνικό άλγος.

Ο πόνος που προέρχεται από τον οισοφάγο εμφανίζεται συνήθως μετά το φαγητό ή κατά την κατάκλιση και μπορεί να έχει μικρή διάρκεια ή να συνεχίζεται για μερικές ώρες. Ο πόνος και το κάψιμο ξεκινάει από το στομάχι και ακολουθεί την πορεία του οισοφάγου κατά μήκος του λαιμού. Αρκετά συχνά συνοδεύεται και από μία πικρή γεύση στο στόμα, λόγω των αναγωγών και της παλινδρόμησης του γαστρικού οξέος στον οισοφάγο.

Συχνό αίτιο θωρακικού πόνου είναι και τα μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να εντοπίζονται οπουδήποτε στο θωρακικό τοίχωμα και αφορούν μύες, οστά, τένοντες και χόνδρους. Το μυοσκελετικό άλγος περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του θώρακα που συχνά υποδεικνύεται από τον ασθενή με το δάκτυλο. Ο πόνος είναι συνήθως έντονος και έχει διαξιφιστικό χαρακτήρα που περιγράφεται σαν μαχαιριά. Επιδεινώνεται από τις κινήσεις του θώρακα, από τη βαθειά εισπνοή και από την εφαρμογή πίεσης στο σημείο. Μπορεί να διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα ή να συνεχίζεται για αρκετές ημέρες.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα προειδοποιητικά συμπτώματα που σχετίζονται με την ισχαιμική καρδιοπάθεια και υποδηλώνουν έμφραγμα και τα οποία αν τα εμφανίσετε πρέπει να αναζητήσετε επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Ξαφνική πίεση, ή σφίξιμο, ή έντονος πόνος στο στήθος που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά.

Συνήθως ο ασθενής δεν μπορεί να υποδείξει το ακριβές σημείο του πόνου με το δάκτυλο και τον περιγράφει σα μία σφιγμένη γροθιά.

Ο πόνος μπορεί να εξαπλώνεται στην πλάτη, στο λαιμό, στο σαγόνι, στο στομάχι, στους ώμους και στο αριστερό χέρι.

Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή και συχνά ο πόνος συνοδεύεται από ιδρώτα, ζαλάδα και ναυτία.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή έντονης συναισθηματικής πίεσης.

Via

 poniridis



Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :