Χαρμόσυνες ειδήσεις για τον Πούτιν από Βουλγαρία-Μολδαβία

Η Μόσχα δεν κρύβει την ικανοποίησή της από τις εκλογικές εξελίξεις στη Βουλγαρία και τη Μολδαβία, όπου επικράτησαν θεωρούμενες ως... φιλορωσικές δυνάμεις, το οποίο συνεπάγεται αυξημένη δυνατότητα της Μόσχας να «σπάσει» αυτό που θεωρεί ως δυτική προσπάθεια αποκλεισμού της Ρωσίας.

Στην περίπτωση της Βουλγαρίας, η ανάδειξη στο αξίωμα του προέδρου του πρώην αρχηγού της Αεροπορίας της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, που θεωρείται φιλικά προσκείμενος στη Μόσχα, ανοίγει θεωρητικά νέους δρόμους στις διμερείς σχέσεις με μια ΝΑΤΟϊκή χώρα. Ο Πούτιν στις δηλώσεις του έκανε λόγο για τον «αδελφό λαό» της Βουλγαρίας με τον οποίο οι σχέσεις πρέπει να λάβουν νέα ώθηση και η συνεργασία να ενταθεί.

Δεν είναι τυχαία και η μεταστροφή της στάσης της ρωσικής πλευράς και η προσφορά προς αγορά 10 κινητήρων για μαχητικά τύπου MiG-29 της βουλγαρικής Αεροπορίας, ώστε να καταστούν πάλι επιχειρησιακά. Η Βουλγαρία βρίσκεται σε μια κρίσιμη γεωγραφικά θέση για τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό, άρα είναι εξ ορισμού σημαντική χώρα για τη Ρωσία.

Η Μόσχα ευελπιστεί να ενεργοποιήσει μια σειρά επενδυτικών σχεδίων, όπως η εμπλοκή της χώρας στον αγωγό South Stream, για τον εφοδιασμό της Δύσης με φυσικό αέριο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα, ένα σχέδιο που εγκαταλείφθηκε το 2014, μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στη Βουλγαρία εξαιτίας των γεγονότων με την Ουκρανία. Ωστόσο, οι Ρώσοι αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.

Το άλλο μέτωπο με τις θετικές ειδήσεις για τη Ρωσία έρχεται από τη Μολδαβία, όπου ένας ακόμα φίλα προσκείμενος στη Μόσχα, ο Ιγκόρ Ντόντον αναδείχτηκε νικητής των προεδρικών εκλογών με 52,18% των ψήφων, επικρατώντας της φιλοδυτικής αντιπάλου του, Μάια Σάντου, που έλαβε το 47,82%. Η συμμετοχή βέβαια ανήλθε μόλις στο 53,4%, αυξημένη κατά 4 μονάδες σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

Παρότι η Σάντου δεν δέχτηκε το αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για νοθεία, μέσω «βρόμικου χρήματος» που εισέρρευσε υπέρ του νικητή, αλλά ακόμα και πόλεμο από κυβερνητικής πλευράς, προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όλα δείχνουν ότι είτε πρόκειται για αντιδράσεις «για την τιμή των όπλων», είτε για ενέργεια η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω διχασμό και αποσταθεροποίηση. Και στις δυο περιπτώσεις η στρατηγική της Μόσχας εξυπηρετείται. Πηγή

Via


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :