Οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο, γιατί όμως;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί οι γυναίκες στα σύγχρονα κτίρια, κρυώνουν πιο πολύ, σε σχέση... με τους άνδρες;

Υπάρχει απάντηση, γιατί όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, έγινε μελέτη και για αυτό το θέμα. Ερευνητές, λοιπόν, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία, ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα σύγχρονα γραφεία χρησιμοποιούν συστήματα κλιματισμού που βασίζονται στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας του μέσου 40χρονου άνδρα, ο οποίος είναι έως και 30% ταχύτερος απ' ό,τι ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας των γυναικών. Όμως αυτό είχε ως σημείο αναφοράς τον τυπικό 40άρη άνδρα του 1960! Έτσι, οι άντρες νιώθουν άνετα με την εσωτερική θερμοκρασία στο γραφείο όπου εργάζονται, η πλειονότητα όμως των γυναικών χρειάζονται θερμοκρασίες τουλάχιστον 2,5 βαθμούς υψηλότερες. Το κύριο μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι οι σύγχρονες προδιαγραφές για το θερμικό φορτίο των κλειστών κτηρίων βασίζονται στον μέσο εργαζόμενο, μη λαμβάνοντας υπ' όψιν την διαφορά κατά 20-30% στον μεταβολικό ρυθμό μεταξύ των δύο φύλων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Boris Kingma. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Nature Climate Change», σε σειρά πειραμάτων που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι για να εργάζονται άνετα ντυμένοι με κοντομάνικο μπλουζάκι και παντελόνι οι άνδρες χρειάζονται θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου και οι γυναίκες 24,5 βαθμών.

Οι άνδρες είθισται να διαθέτουν περισσότερη μυϊκή μάζα η οποία παράγει άφθονη θερμότητα, επομένως αισθάνονται πιο άνετα σε ψυχρότερο περιβάλλον απ' ό,τι οι γυναίκες ενώ και οι διαφορές που υπάρχουν στον μεταβολικό ρυθμό μεταξύ αδύνατων και παχύσαρκων ανθρώπων είναι πολλές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υπάρχοντα συστήματα κλιματισμού για κτήρια δεν έχουν λάβει υπ' όψιν κανέναν από αυτούς τους παράγοντες.

Πηγή

Via


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :