Οι Σύρες είναι θύματα κακοποιήσεων

Στη διάρκεια των τριών ετών του εμφυλίου στη Συρία, οι Σύρες έχουν υποστεί αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια, παρενοχλήσεις και διακρίσεις εις βάρος τους τόσο από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και από…

κάποιες ομάδες των εξεγερμένων, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που δημοσιεύθηκε χθες. Οι γυναίκες δεν γλίτωσαν από καμία έκφανση βίας της σύρραξης», αναφέρει η Λισλ Γκέρνχολτς διευθύντρια του τμήματος του HRW για τα δικαιώματα των γυναικών.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση, «γυναίκες συνελήφθησαν αυθαίρετα και κρατήθηκαν, υπέστησαν σωματική κακοποίηση, παρενοχλήθηκαν και βασανίστηκαν από τις δυνάμεις της κυβέρνησης, από φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές και ένοπλες ομάδες που μάχονται κατά της κυβέρνησης».

Το HRW βασίζεται σε μαρτυρίες γυναικών που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη χώρα του τον Μάρτιο του 2011 και έχουν κοστίσει τη ζωή ήδη σε περισσότερους από 162.000 ανθρώπους.

Η Μάισα, μια δημοσιογράφος 30 ετών που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, συνελήφθη από τις κυβερνητικές δυνάμεις το 2013 στη Δαμασκό. Επί μία νύχτα «με χτυπούσαν στο πρόσωπο, μου τραβούσαν τα μαλλιά, με χτύπησαν στα πόδια, στην πλάτη, παντού», δήλωσε.

Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης των κρατούμενων.

Όμως και οι ομάδες των εξεγερμένων έχουν διαπράξει ωμότητες εναντίον των γυναικών και έχουν επιβάλει νόμους που περιορίζουν τις ελευθερίες τους, υπογραμμίζει το HRW.

Η Μπεριβάν, μια νεαρή Κούρδη από τη Συρία 24 ετών, κρατήθηκε επί 10 ημέρες από μια ισλαμιστική οργάνωση νότια της Δαμασκού. Μόλις αφέθηκε ελεύθερη δέχθηκε απειλές από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) επειδή δεν φορούσε την αμπάγια. «Αν σε δούμε ακόμη μία φορά έτσι, θα σε σκοτώσουμε. Αν σε δούμε σε αυτή τη συνοικία, θα σε πάρουμε», της είπε ένας μαχητής. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ζητήσει από τη συριακή κυβέρνηση και τις ένοπλες ομάδες να λογοδοτήσουν για τις κακοποιήσεις εναντίον γυναικών και κοριτσιών», υπογράμμισε η HRW.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

 poniridis


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :